Wat is kinesiologie?

Kinesiologie, letterlijk “de leer van de beweging”, is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld. Touch for Health is een verfijnde methode die is ontstaan vanuit de toegepaste kinesiologie.

Bij de spiertesten wordt een arm of been van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht waardoor één bepaalde spier wordt geïsoleerd. De tester oefent daarop een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test ‘zwak’ genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie.

De stress, die onbalansen in ons energiesysteem kan veroorzaken, werkt in op 3 belangrijke aspecten van ons lichaam, schematisch weergeven in een triade (driehoek):

1. de Structurele zijde: o.a. onze organen, botten, gewrichten, spieren.

2. de Chemische zijde: o.a. voeding, medicijnen gebruik, allergieën, luchtvervuiling.

3. de Psychische zijde: onze emoties en gevoelens.

Alles wat we meemaken heeft invloed op alle drie de zijden, denk maar eens aan je eigen boosheid (psyche) wanneer je je schenen stoot aan de rand van je bed (structuur), waarna je jezelf vervolgens troost met een koekje bij de koffie (chemie). Of aan het eetgedrag van mensen die vaak in de file staan, niet voor niks verkopen ze bij tankstations zoveel snoep e.d. Eveneens kan jarenlang verkeerd eten (chemie) schade aan organen opleveren (structuur) en vervolgens veel stress, boosheid, onmacht, verdriet (psyche) veroorzaken.

Om in balans te zijn, moeten alle drie de zijden van de triade in balans zijn. Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche of de structuur zit. Daarom kan met behulp van de spiertest zoveel informatie verkregen worden over de energieverstoringen in het lichaam. Doel is om uit te zoeken waar, waarom en wanneer iets uit balans is geraakt en om mogelijkheden uit te testen waarmee de balans hersteld kan worden. Naast het behandelen met acupressuur-, meridiaan- of reflexpunten, kan er ook nieuwe balans worden gevonden met behulp van bijvoorbeeld klanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Klank- en Energiemeditatie 22 juni 2018